sreda, 06. julij 2011

Julijsko spomladansko čiščenje

Človek rutine sem. V vsakdanu. Zjutraj se mi zmeša, če moram pod tuš, preden umijem zobe, ubije me, če bi morala majico obesiti z dvema različnima kljukicama (v ta namen so zdaj VSE popolnoma enake), v hladilniku stvari cel čas prekladam po svoje in v pomivalni stroj zlagam iste stvari na isto mesto in če se nam pridruži nova kastrola rabim nešteto pranj, da ji določim mesto… Kakorkoli obračam, pri delu ne naletim na ravne tire in predvidevam, da je to del rutine.

Še vedno se stvari lotevam vixijasto, dvojčkasto, na dih. Po pol leta me še vedno jezi, da sem videla svojo risbo na nekih lesenih okvirjih za ogledala, ne samo risbo, kar celo glavo bloga. Ne samo bloga, tudi Etsija in isti motiv sem imela na vseh svojih nalepkah, in karticah, ki sem jih prilagala v pakete. Narisala sem mačjo glavico, jo določila za svoj prepoznavni znak in podjetna “ustvarjalka” je vse skupaj z rožami vred prerisala (večkrat) in prodala kot svoj izdelek. Moj prekleti avtorski avatar.

ava1 header copy

Tole me sicer ne bo nehalo nikoli motiti in nikoli se ne bom strinjala, da je bolje “iti naprej”, “nadgraditi”, “pustiti patetične zgube v svojem svetu”, “razvijati nove ideje” samo zaradi tega, ker ti sproti pokradejo kar narediš. Vse to je prav a le ker si to želiš, ne ker si prisiljen v to. Kokakola bi mi stožila gate z riti, če bi začela sama polnit šabeso v njihove flaške z njihovim logotipom, nikakor ne bi rekli ah, čas je da si mi naredimo drug znak. Njihov, da je zaščiten? Moj tudi. Vsak avtorski je.

Kljub vsemu sem svoji “kokakoli” naredila nov gvant. Moj nov mačkon je moj Miži, ki mi ga, upam, ne bo treba menjati spet zato, ker se bo pojavil kje drugje in jaz ne bom imela niti centa od tega, če ne bom sama tako želela. Prenove sem se lotila na hitro in tako temeljito, da sem nahitro zajebala svojo stran, pa se mi zdaj res ne ljubi popravljati galerij, zajebala nekaj na FBju in na svojem računalniku ne morem nalagati fotografij, Etsy štacuna pa je prazna in jaz sploh opazila nisem. In zdaj imam še malo več dela oziroma bo vse skupaj malo obviselo tako kot je.

IMG_7623 (Small)

Tako kot tale ploščica, ki sem jo delala absolutno predolgo, saj ni in ni hotela nastati. Se včasih tako zgodi, pri meni pač pogosteje. Tale pralnica je na voljo, z napisom po želji.

12 komentarjev:

coprnca pravi ...

hm... a misliš da je ta rutina kaj povezana s horoskopskim znamenjem? ker se malo prepoznam v prvem odstavku...
drugače pa ja, grozno je s temi krajami znakov. mi sploh ni jasno kako lahko folk to počne (sploh pa skoraj od soseda). saj vemo, da vsi pobirajo fotke iz interneta, ampak da to narediš za znak pa res ne gre. me je groza, ker sem trenutno v fazi izdelave imena, znaka in podobnih reči in tuhtam, kako naj se zaščitim.

VIXI pravi ...

Coprnca, skoraj ne moreš se kaj dosti. Vsi se tako freh obnašajo do tega, da je groza. Ravnokar sem se čudila, ker ima slaščičarna Dulcis objavljene fotke od Mateje - Jagode in dinozavri. Boli jih đon. Kdo bi vedel kaj dobiš, če naročiš torto pri njih. Kdo bi vedel če je sploh katera od tort na slikah njihova, ali so jih kar tako nakradli naokrog po netu in obesili na svojo uradno stran. Luzerji, da večji ne bi mogli bit. Fujči res. Nič ne bi smeli takole krasti, brez navedbe vira pa sploh ne.

coprnca pravi ...

kaj pa inštitut za intelektualno lastnino? da zaščitiš ime in znak znamke? nekaj sem to gledala, ker v tem času, ko se odločam za ime znamke mi ga je že ena vkradla in morm novega stuhtat...

mojca - mka pravi ...

ej, pa zelen dim se mi kadi iz ušes... svvvašta no! ja, pa ja, pa saj vsi blejamo po netu in se učimo in se primerjamo, ampak... ukradli so ti TVOJ logo??? in coprnca, tebi tudi?
no pa kaj se čudim! sem na selu doma pa še s kmetov, velik stvari ne zastopim čist.

Creatissimo pravi ...

Žalost. Žalost, da tistih eno-par prodajalcev, ki prodajajo izdelke ne preverjajo avtorstva in ne spremljajo stvari na netu, da bi znali ločiti kopije od originalov.
Žalost, da so eni tako 'ustvarjalni', da imajo mirno vest, ko kopirajo.
Žalost, da se moraš s tem sedaj ubadati ti, namesto se-ve-kdo.
Dobro se držiš!

coprnca pravi ...

ma meni so ukradli idejo za ime. ki je izmišljena beseda in sem jo uporabljala samo za oznako tem na blogu in za oznako albumov na FB. ampak tega itak ne morš dokazat. tko da zdej raziskujem možnosti urada za intelektualno lastnino. :)

by AB pravi ...

Urad za intelektualno lastnino...ok...apak, ti lahko registriraš samo znamko, če bi želela zaščitit svoja dela, bi mogla vsakega posameznega registrirat, kar potem znese kar nekaj krepko čez 300 €...po drugi strani pa ti registracija ne pomaga kaj dosti, ker v primeruprijave, se pa potem naši sodni mlini meljejo zelo počasi, da zagotovo zgubiš prej večino strank, las in živcev, na koncu ti pa še rečejo, da si "žleht", ker ne pustiš drugim, da bi se "kreativno" izražali...
Včasih sem bila precej glasna glede tega, ko sem jih pa kar naprej dobivala po glavi prav zaradi tega, ker si želim "lastit" svoje ideje, sem se rajši izolirala in zaprla v delavnico..tako da sem zdaj kot konj, ki ne gleda ne levo in desno, ampak samo lovi tisti namišljeni korenček pred seboj...v določeni fazi greš malo ven iz sebe in se zaveš patetičnosti takih situacij...
...in še več, kakšni so taki ljudje znotraj, kako bi bilo njim, če bi jim kdo "ukradel" nekaj, kar jim pomeni največ?...pretty fly :-S...
;-)...

Darsi pravi ...

Ne morem kaj, da še jaz ne pokomentiram malo. Mene bi zadelo kot puščica od besa, da se mi kaj takega zgodi. Še bi razumela, da nekdo ukrade logo, slikco in vse iz drugega konca sveta, ma da to nekdo naredi na teh nekaj bogih m2 je pa višek ignorance, da ne rečem kaj drugega. To lahko naredi le nekdo, ki je totalno brez idej, brez vsake kreativnosti...ipd. To mi še bolj smrdi kot pognojen travnik...fuj in fej.

Anonimni pravi ...

Vixi, predlagam da se pozanimaš na Avtorski agenciji, kakšni so lahko pravni postopki v tvojem primeru.

matilda pravi ...

Mah, klinc gleda človečuljka, ki krade tuje mačke!

VIXI pravi ...

V bistvu so točno taki postopki tudi v avtorski sceni pri nas, kot je Matiilda napisala - Klinc jih gleda...

Ker se to ne dogaja čisto vsak dan (meni, saj drugače se) se razjezim, malo norim naokrog in potem malo pozabim vseskupaj.

Darsi pognojen travnik so cele vijolice proti temu :)))

an-ja pravi ...

ojej....jaz se pa tako razveselim vsakič ko vidim tistega mačkona s ptičko na glavi, da tole je pa od Vixi, ene fajn punce ki tako ali drugače skrbi tudi za repate in kosmate, pa še druge spodbujam k nakupu....bom mogla malo povprašat po avtorju, a ne?

Ampak tisti regrat, ta lanski iz par postov nazaj....a se da kakšnega dobit? Tisto lučko:))